PROFILAXIA

Unul dintre principiile fundamentale ale medicinei spune ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Astfel, chiar daca la domiciliu aveti o igiena orala corecta, se recomanda efectuarea curatarilor profesionale periodice, constand in periaje profesionale, detartrari cu ultrasunete, curatari profesionale cu Air Flow.

Sedințele de profilaxie regulate, perierea corectă a dinților și folosirea aței dentare, sunt factori importanti în prevenirea bolilor gingivale.

De asemeni, sedința de profilaxie te ajută să elimini majoritatea petelor de tutun, cafea și ceai, iar datorită tehnicii air-flow, rezultatul va fi un zâmbet mai alb și mai strălucitor.

Studiile demonstrează că aproximativ 85% din persoanele cu o respirație urât mirositoare persistentă cunoscută sub numele de halitoză, au o problema dentară care o provoacă. O igienă orală corectă este esențială pentru prevenirea respirației urât mirositoare.

Igiena corectă a cavității bucale

Este important sa va periati dintii cu o periuta de dinti soft si sa folositi ata dentara, dusul bucal, periutele interdentare dupa fiecare masa. E bine de retinut ca periajul trebuie facut dimineata inainte de a manca sau bea, deoarece saliva, in timpul noptii, are o consistenta mai vascoasa si se depune pe dinti sub forma unei pelicule extrem de lipicioase, de care adera orice am ingera, iar seara, periajul trebuie sa fie ultimul lucru inainte de culcare intrucat orice am manca ramane in cavitatea bucala si fermenteaza in timpul noptii. Periajul se face în fata, în spatele si deasupra fiecarui dinte pentru a curata si lustrui suprafata intregii coroane dentare. Folosirea atei dentare a dusului bucal sau a periutelor interdentare este esentiala in procesul de curatare al dintilor pentru ca indeparteaza placa bacteriana din spatiile dentare greu accesibile periajului normal.

Pentru un zâmbet sănătos este suficientă igiena orală efectuată acasă?

Pentru un efect garantat, ingrijirea de la domiciliu trebuie suplimentata cu o ingrijire dentara profesionala la cabinetul dentar. Principalele afectiuni dentare, caria si boala parodontala sunt sarace in simptome in stadiile incipiente si sunt greu de detectat in timp util de catre o persoana neavizata. De aceea sunt foarte importante vizitele regulate la medicul stomatolog cel putin odata la sase luni, pentru a preveni si trata din timp util diversele afectiuni dentare.

Detartrajul

Detartrajul reprezinta indepartarea tartrului (pietrei) de la nivelul dintilor naturali sau artificiali si curatarea suprafetelor acestora supragingival si subgingival. Detartrajul dintilor este indispensabil, deoarece tartrul, la fel ca si placa dentara, favorizeaza aparitia cariilor si a gingivitelor; el trebuie efectuat o data la 4-6 luni.

Tartrul

Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Acesta adera de suprafata dintilor dar si pe alte zone dure si anume: obturatii (plombe), punti dentare, proteze, implante sau aparate ortodontice (fixe sau mobile) si poate fi un factor favorizant al aparitiei bolii parodontale. Suprafetele dentare cele mai expuse la tartru sunt cele care se afla in fata canalelor excretoare ale glandelor salivare, adica fetele linguale ale incisivilor inferiori si fetele bucale ale molarilor superiori.

Tartrul supragingival este intalnit la mai mult de jumatate din populatie. La inceput, are o culoare alba, care il face mai putin observabil, dar in timp se coloreaza in galben-maroniu, din cauza pigmentilor alimentari si a placii bacteriene. Tartrul subgingival este de culoare neagra-maronie, este de o duritate mai mare si se indeparteaza mult mai greu.

Indepartarea tartrului sau detartrajul se poate realiza cu ajutorul ultrasunetelor. Detartrajul cu ultrasunete are o actiune netraumatizanta pe dinti si gingie, iar apa pulverizata de aparatul de detartraj elibereaza o presiune locala realizand curatarea zonei dar si indepartarea tartrului dislocat. Pe langa tratamentul profilactic, detartrajul este considerat prima linie a tratamentului parodontal nechirugical. Detartrajul are de asemenea efecte benefice la nivel estetic, prin indepartarea diferitelor pete extrinseci, in acelasi timp oferind o senzatie de "curatenie".

Periajul profesional

Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare care a mai ramas dupa detartraj precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor. Pasta cu care se executa periajul profesional are un continut bogat in fluor, fiind aplicata pe suprafata dintilor cu ajutorul unor cupe din cauciuc atasate la micromotor.

Este bine sa se apeleze la periajul profesional cel putin de 2 ori pe an (de obicei in timpul controalelor periodice).

Periajul profesional este foarte eficient in indepartarea placii dar trebuie insotit de o igiena orala regulata.